top of page

Аграрне рейдерство: причини, наслідки, способи боротьби

Саме рейдерство, як недружнє корпоративне захоплення, з'явилося у світі одночасно з акціями, які дали можливість поглинання компанії окрім волі керівництва.

Основа рейдерства в країнах з розвиненою ринковою економікою полягає в заробітку на різниці вартості акцій і майна компанії, що поглинається, яке після захоплення розпродається по частинах. Майновий комплекс, як правило, коштує дорожче за капіталізацію компанії. В Україні рейдерство, в основному, носить кримінальний характер і полягає у відбиранні активів у ефективних власників.

Є багато різних визначень рейдерства, але усе їх об'єднує те, що "рейдерство" - це завжди недружнє поглинання. Відношення до нього у більшості країн неоднозначне і, часто, негативне. Самі рейдери вважають свою діяльність корисною для економіки, оскільки "чищення" слабких підприємств на законних підставах підвищує ефективність бізнесу. Скупка великих пакетів акцій неефективних компаній служить тому, щоб повалити топ-менеджмент, скоротити непродуктивні витрати, продати зайві підрозділи і, у результаті, підняти ціни на акції.


Розвитку рейдерства сприяє слабкість правової системи. У більшості європейських країн ухвалені спеціальні закони проти рейдерства. У нашому ж законодавстві відсутнє навіть поняття "рейдерство". Відповідно, неможливо притягнути кого-небудь до відповідальності за незаконне захоплення власності, тому що це діяння не кваліфікується як самостійний вид злочину. Сподіваємося, що ситуація зміниться, оскільки депутати і бізнесмени активно обговорюють цю проблему, і рано чи пізно відповідні законопроекти будуть розроблені і прийняті.


В Україні в період переходу від адміністративно-командної економіки до ринкових відносин у сфері аграрного бізнесу сформувалися передумови для перерозподілу власності, формування початкового капіталу. Прогалини в законодавстві або взагалі відсутність такого в частині захисту прав власності, необізнаність у цих питаннях населення сприяли реалізації різних схем із переходу активів до третіх осіб та їх незаконному збагаченню. Розвиток ринкових відносин поступово сприяв появі нових, більш досконалих схем захоплень і недружніх поглинань, які були добре організовані й продумані командами фахівців з корпоративного права, безпеки та інших сфер. Реалізація таких проектів стала можливою за участю представників державних органів влади – судів, представників органів законодавчої та виконавчої влади, правоохоронних органів тощо. На цьому етапі економічний інтерес рейдерів у збагаченні за рахунок захоплення активів відбився в корупційних діях представників влади, які і створили можливість реалізації таких дій через особистий економічний інтерес або з інших причин (шантаж, залякування). Тобто захоплення сільськогосподарських земель у багатьох випадках було б неможливим, якби в країні не було поширене таке явище, як корупція. Крім того, саме це негативне соціально-економічне явище створює необхідні передумови для реалізації протиправного захоплення чужої власності. Варто відзначити, що в Україні рейдерство в основному полягає в придбанні сумнівними шляхами тимчасового права розпоряджатися активами і якнайшвидшому продажу цих активів пов'язаним з рейдером особам, з перепродажем надалі вилучених активів між пов'язаними особами з метою виключити їх повернення законним власникам. У такому випадку головна мета рейдера – отримання прибутку.


Хвилю рейдерства викликала зміна системи реєстрації прав на землю у 2013 році і передача реєстраційних функцій від органів земельних ресурсів органам юстиції, що створювало і продовжує створювати безліч складнощів для землекористувачів. Справа у тому, не був дотриманий принцип «спадковості», і усі кадастрові записи про реєстрацію прав, що були зроблені до 2013 року, не були перенесені до відповідного Реєстру Мінюсту.  Наслідком цього стали рейдерські оборудки, коли «поверх» існуючих договорів оренди з одним орендарем реєструються нові договори з іншим орендарем. А все тому, що інформація про старі договори до нового Реєстру прав не внесена, і ділянка вважається вільною.


Недосконалість судової влади і корумпованість органів виконавчої влади. Частенько, рейдерські дії підкріплюються постановами і рішеннями судів, які реалізовуються за допомогою органів старанної служби і підтримки правоохоронних органів. Рейдери здійснюють тиск на акціонерів, посадовців компанії-жертви з метою змусити до продажу власність, що належить ним, за явно невигідною вартістю. Для цього фізичні особи переслідуються в карному порядку, створюються перешкоди для компанії-жертви в здійсненні її господарської діяльності.


Оскільки державного захисту і контролю над чітким виконанням законів і ефективною роботою правоохоронної системи доводиться довго чекати, то самі компанії повинні піклуватися про заходи безпеки. Ось деякі із заходів, які допоможуть захиститися від рейдерських атак:

  • створення прозорої і зрозумілої системи корпоративного управління. У статуті компанії і інших її локальних документах слід закріпити ефективний механізм контролю над здійсненням менеджерами операцій по відчуженню активів компанії, розпорядженню великими сумами, залученню істотних позик і кредитів, оформленню поручительств за третіх осіб;

  • регулярна перевірка стану документів про реєстрацію, підтримка зв'язку з місцевими реєструючими органами;

  • виведення управління активами компанії в іноземні юрисдикції.

  • збіг юридичної і фізичної адреси компанії. У разі використання декількох адрес, ефективний контроль отримання кореспонденції, що входить, по усіх адресах.

  • аналіз ситуації над операціями з цінними паперами компанії. Доступ до реєстру власників цінних паперів акціонерних товариств - це дуже сильний козир в руках рейдерів, з якого зазвичай починається побудова багатьох схем недружнього поглинання. При укладенні договору з реєстратором краще вибирати великі компанії або банки з хорошою репутацією, які діють на відповідному ринку тривалий час.

  • прозорість власності і адекватна капіталізація компанії. Придбання і відчуження активів компанії необхідно здійснювати з повним дотриманням законодавства. Усі розрахунки бажано робити офіційно, з вказівкою в договорах реальних сум.

  • контроль заборгованості компанії. У усіх договорах, які полягають компанією і по яких компанія виступає боржником, передбачити умову, що поступка права вимоги до компанії за договором може бути здійснена тільки за згодою боржника. Це допоможе запобігти неконтрольованій скупці боргів компанії;

  • дія в компанії Положення про комерційну таємницю і конфіденційну інформацію. Наявність механізмів відповідальності за несанкціоноване розголошування третім особам цієї інформації тих відповідальних співробітників, які мають до неї доступ;

  • запасний пакет оригіналів або нотаріальних копій засновницьких документів, важливих протоколів загальних зборів і рішень керівних органів компанії, зразків підписів власників і менеджменту, відбитків друку, документів, що встановлюють право, на активи слід зберігати поза офісом компанії, у важкодоступному місці, наприклад у адвокатів або у банківському осередку;

  • ефективна, а не формальна охорона активів. Контроль доступу в офіс компанії, її склади і виробництво.


Можна констатувати, що багато країн сьогодні ввели в дію надзвичайне законодавство, використовуючи засоби контролю за іноземними інвестиціями як засіб захисту більш широких економічних і соціальних проблем, викликаних COVID-19. Наразі в міжнародній практиці об'єднання або поглинання компаній здебільшого розглядаються як позитивний процес, оскільки він призводить до зниження витрат на менеджмент і підвищення конкурентоспроможності. Однак деякі з найбільших економік Європи заявили про намір захистити вітчизняні компанії за рахунок більш ретельного контролю за іноземними інвестиціями. Така тактика передбачає більш жорстке регулювання на рівні перевірки угод, у тому числі більш пильну увагу до галузевих транзакцій і ослаблення порогових значень для повного блокування транскордонних інвестицій. Згідно з існуючими правилами ЄС держави-члени мають право перевіряти прямі іноземні інвестиції з країн, що не входять до ЄС, з міркувань безпеки або громадського порядку. У міру того як COVID-19 продовжує поширюватися, все більша кількість країн займають аналогічну позицію для захисту своїх національних інтересів і економіки.


❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







Comments


bottom of page