top of page

Алгоритм дій при продажу земельної ділянки

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!


Сьогодні хотілося би поговорити про алгоритм продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення, оскільки ринок землі вже повноцінно функціонує як для фізичних, так і для юридичних осіб, тому кількість продажів землі значно збільшується, а питання по цій темі залишаються. Усю процедуру купівлі-продажу земельної ділянки можна поділити на декілька основних етапів.

1. Аналіз та підготовка документів. Операції з купівлі-продажу землі мають багато умов і обмежень, тому перше, що повинна зробити продавець – це підготувати всі необхідні документи. По-перше, земельна ділянка повинна бути сформована, тобто необхідно щоб ділянці був присвоєний кадастровий номер. Якщо кадастрового номера немає, необхідно звернутися до розробника документації із землеустрою для виготовлення технічної документації зі встановлення або відновлення меж ділянки в натурі і зареєструвати ділянку в Державному земельному кадастрі. Під час реєстрації ділянки їй буде присвоєний кадастровий номер. По-друге, перевірити документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку. Це може бути Витяг з ДРРП, державний акт, свідоцтво про право власності.

2. Обрати нотаріуса. Підготовка інших супровідних документів, а також перевірка ділянки перед операцією покладаються на нотаріуса. Тому насамперед потрібно вибрати, хто буде супроводжуватиме угоду купівлі-продажу. Крім того, нотаріус повинен зареєструвати в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно про продаж земельної ділянки, якщо ділянка перебуває в оренді. Також нотаріус подивиться інформацію про те, чи не є ділянка предметом судового спору, чи не перебуває земля під арештом, чи немає заборони на відчуження. До речі, що стосується договору купівлі-продажу, то типовий текст може запропонувати нотаріус, але краще порадитися з юристом та скласти договір з урахуванням особливостей конкретної ділянки.

3. Пошук покупця. Варто відзначити, що переважне право на придбання ділянки, має надрокористувач, який має дозвіл на видобуток корисних копалин загальнодержавного значення (якщо земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданих йому в користування). У другу чергу – орендар. Це означає, що продавець повинен насамперед запропонувати купити землю їм (при цьому чергу орендаря настає тільки в разі відсутності надрокористувача або його відмови від купівлі ділянки). Зробити це також потрібно буде через нотаріуса.

4. Укладеня договору купівлі-продажу. Цей етап у часі буде залежати від наявності або відсутності осіб, що мають першочергове право викупу. Якщо надрокористувач або орендар захоче купити ділянку, продавець зобов'язаний буде укладати угоду саме з ним, попередньо погодивши умови. Якщо ж вони відмовляться або не дадуть відповідь, потрібно буде шукати покупця своїми силами. Якщо власник захоче продати ділянку, яка не передана в оренду і в межах якої не видані спеціальні дозволи на користування надрами, то продати таку ділянку можна буде за звичайною процедурою.

5. Сплата податків і зборів. ПДФО: – Якщо земельна ділянка у власності понад три роки (чи успадкована, або отримана в результаті розпаювання) і це перший продаж продавця нерухомості з того моменту, дохід платника податків від продажу – не оподатковується. – Якщо продавець вдруге протягом одного календарного року продає ще одну земельну ділянку, то треба сплатити ПДФО – 5% від ціни угоди. Військовий збір – не сплачується з першого продажу, якщо земельна ділянка у власності понад три роки (чи успадкована, або отримана в результаті розпаювання) – 1,5% в усіх інших вище перерахованих випадках від доходів, які оподатковуються ПДФО. Держмито – 1% від ціни в договорі, але не нижче його оціночної вартості 

(експертної оцінки). Сплачується при першому продажу і наступних. Також необхідно оплатити послуги нотаріуса.

6. Оформлення договору (реєстрація переходу права). Фінішною частиною процедури продажу землі стане укладення договору купівлі-продажу та реєстрація даних про нового власника в Реєстрі речових прав на нерухомість. З 2016 року і донині за результатами реєстрації права на земельну ділянку видається тільки витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Що стосується грошей, то передача грошей може відбуватися як перед підписанням договору, так і під час оформлення, можлива також оплата частинами. Ці умови повинні бути прописані у самому договорі.


Висновки: Таким чином, алгоритм продажу землі не виглядає дуже складним, але має свої нюанси, тому у випадку продажу землі рекомендуємо звертатися до фахівців.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

20 просмотров0 комментариев

コメント


bottom of page