top of page

Чи можна купити сільськогосподарську землю комунальної власності?

До нас звернувся підписник з проханням висвітлити питання можливості придбати сільськогосподарську землю, яка перебуває в комунальній власності.

      Нагадуємо, що землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей (ст. 22 Земельного кодексу України).

    

До земель сільськогосподарського призначення належать:

  • сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

  • несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель інших категорій, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі під об’єктами виробництва біометану, які є складовими комплексів з виробництва, переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

     

Відповідно до ст.130 ЗКУ продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності забороняється.

       Водночас заборонено відчуження земельних часток (паїв), земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, відчуження та зміна цільового призначення земельних ділянок сільгосппризначення приватної власності, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, крім передачі їх у спадщину.

    

Єдиним варіантом є викуп фермерської землі відповідно до п. 6-1 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, яким передбачено право осіб, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельною ділянкою державної чи комунальної власності, на купівлю таких земельних ділянок без проведення земельних торгів.


❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







163 просмотра0 комментариев

Comments


bottom of page