top of page

Чи потрібно повідомляти орендаря про нового власника землі та вносити зміни в договір оренди?

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!


До особи, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, з моменту переходу права власності на земельну ділянку переходять права та обов’язки попереднього власника земельної ділянки за чинним договорами оренди. При цьому у нового власника землі немає можливості вибору повідомляти орендаря про зміну орендодавця чи ні, оскільки це не право нового власника, а його обов'язок.


Відповідно до ч.3 ст. 148-1 ЗКУ особа, яка набула право власності на земельну ділянку, протягом одного місяця з дня набуття права власності на неї зобов’язана повідомити про це її користувачів із зазначенням:

  • кадастрового номера (за наявності), місця розташування та площі земельної ділянки;

  • найменування (для юридичних осіб), прізвища, ім’я, по батькові (для фізичних осіб) нового власника;

  • місця проживання (знаходження) нового власника, його поштової адреси;

  • платіжних реквізитів (у разі, якщо законом або договором передбачена плата за користування земельною ділянкою у грошовій формі).


Повідомлення надсилається орендарю земельної ділянки рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається йому особисто під розписку. Також зверніть увагу, що умовами договору оренди може бути передбачений інший строк для такого повідомлення орендаря, тому також необхідно керуватися й самим договором. Що стосується укладення додаткової угоди про заміну сторони, то згідно зі ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Відповідно до ст. 30 Закону України "Про оренду землі" зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку. Також відповідно до ч. 4 ст.148-1 ЗКУ внесення змін до договору оренди із зазначенням нового власника земельної ділянки не вимагається і здійснюється лише за згодою сторін договору. Тому укладення додаткової угоди про заміну сторони не є обов'язковим, окрім випадків, коли це прямо встановлено умовами договору.


Висновки: Таким чином, новий власник землі протягом одного місяця з дня набуття права власності зобов'язаний повідомити орендаря про зміну орендодавця, але внесення змін до договору щодо заміни сторони здійснюється за взаємною згодою сторін, якщо інше не передбачено самим договором.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Comments


bottom of page