top of page
Фото автораСергій Коновалов

Кому належить переважне право користування земельною ділянкою?

Судова практика

       Спори між орендарем та орендодавцем - розповсюджене явище. Не винятком є ситуації, коли орендар в судовому порядку намагається визнати договір оренди поновленим попри письмову відмову орендодавця.

     В цьому питанні показовою є Постанова Верховного Суду від 06 квітня 2020 року в справі № 378/382/18. 

      Суть справи: між позивачем та відповідачем було укладено договір оренди земельної ділянки. У зв'язку з закінченням строку його дії  власник повідомив орендаря про припинення договору.

       Позивач, маючи намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, направив лист-повідомлення відповідачу з пропозицією продовжити дію договору. Не отримавши відповіді від власника, позивач продовжував використовувати земельну ділянку та просив суд визнати договір оренди поновленим.

         Касаційна скарга мотивована тим, що відповідно до вимог статті                 33 Закону України «Про оренду землі» орендар має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк.

    Позиція Верховного Суду:

     Відповідно до ч.1 ст.33 «Про оренду землі» по закінченню строку дії договору оренди землі орендар, який належно виконував свої обов'язки, має переважне право на укладення договору.

   Для визнання за орендарем переважного права на поновлення договору оренди необхідно встановити такі юридичні факти:

- орендар належно виконує свої обов`язки за договором;

- орендар до закінчення строку дії договору повідомив орендодавця в установлені строки про свій намір скористатися переважним правом укладення договору на новий строк;

-до листа-повідомлення орендар додав проект додаткової угоди;

-орендодавець протягом місяця не повідомив орендаря про наявність заперечень та своє рішення.

  Частиною шостою статті 33 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що у разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. 

       У цій справі переважне право на поновлення договору оренди земельної ділянки не є порушеним, оскільки орендодавець, завчасно, до закінчення строку дії договору оренди землі, повідомив орендаря про відсутність наміру продовжувати договір оренди землі, а тому відсутні підстави для задоволення позову.

        Незгода орендодавця на поновлення договору оренди землі відповідно до вимог частини п`ятої статті 33 Закону України «Про оренду землі» виключає можливість визнання поновленим договору оренди землі, оскільки переважне право користування земельною ділянкою належить її власнику.

      Також у Постанові Верховного Суду від 28 вересня 2020 року в справі              № 272/440/18, зазначено, що у разі незгоди орендодавця у поновленні договору оренди, направленої орендарю у місячний строк до закінчення строку його дії, переважне право на укладення договору оренди землі припиняється, тому що переважне право орендаря на укладення договору оренди землі на новий строк, не може домінувати над виключним правом орендодавця, як власника земельної ділянки, щодо користування та розпорядження нею на власний розсуд після закінчення строку дії договору оренди землі.

  Таким чином, у разі дотримання власником земельної ділянки процедури та строків повідомлення орендаря про відсутність наміру продовжувати договір, переважне право орендаря не може вважатися порушеним, а переважне право користування землею належить її власнику.

      Нагадуємо, що під час воєнного стану діє автоматичне поновлення договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення на 1 рік, строк користування щодо яких закінчився після введення воєнного стану.

       Фахівці Земельного фонду України допоможуть захистити Ваші права на земельну ділянку та надати більш розгорнуту консультацію. Звертайтеся в особисті повідомлення та долучайтеся до нас у соціальних мережах:

241 просмотр0 комментариев

Kommentare


bottom of page