top of page
Фото автораСергій Коновалов

Конфіскація земельних ділянок, власниками яких є громадяни країни-агресора.

Земельні відносини в умовах війни, як і будь які інші сфери суспільного життя мають властивість змінюватись, що дозволяє посилити боротьбу з окупантами та в решті зміцнити обороноздатність нашої країни.

У цій публікації, ми коротко проаналізуємо проект закону, який було подано до Верховної Ради України 16.11.2022 року за реєстраційним номером 8167-1. Законопроект має назву «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації та продажу земельних ділянок, власниками яких є громадяни країни-агресора».

По суті пропонуються зміни до статей 130, 145 Земельного кодексу України, статті 6 Закону України «Про державний контроль завикористанням та охороною земель» та статті 3 Закону України «Про судовий збір».

Основною метою майбутнього закону виступає оптимізація процедури виявлення земельних ділянок власниками яких є іноземці, особи безгромадянства та юридичні особи, учасники (акціонери, члени) або кінцеві бенефіціари яких є громадяни держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом, та їх конфіскації.

Проектом акта пропонується доповнити частину сьому статті 130 Земельного кодексу України, яким заборонено продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, виключенням щодо можливості продажу земельних ділянок які конфісковані за рішенням суду.

Змінами до частини четвертої статті 145 Кодексу запропоновано механізм врегулювання питань, щодо конфіскації земельних ділянок на яких розміщено об’єкти нерухомості та визначено орган який здійснює продаж земельних ділянок разом з об’єктом нерухомості, що конфісковані за рішенням суду.

Статтю 145 Кодексу доповнено частино п’ятою якою передбачено, що вимоги частини сьомої статті 130 Земельного кодексу України стосовнозаборони продажу земельних ділянок не поширюються на земельні ділянки конфісковані за рішенням суду.

З метою реалізації повноважень органу, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель запропоновано доповнитиположення пункту «в» статті 6 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» у частині можливості одержувати інформацію з автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів,банків (баз), даних, а також документів, матеріалів та іншої інформації від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ,організацій, власників і користувачів земельних ділянок. Також запропоновано закріпити норму, встановлену статтею 145 Кодексу щодо доповненняповноважень органу, який здійснює державний контроль за використанням та охороною земель правом подавати до суду позови про конфіскацію земельних ділянок.

З метою заощадження бюджетних коштів, запропоновано внесення змін до статті 3 ЗаконуУкраїни «Про судовий збір» стосовно звільнення органу, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель, у справах проконфіскацію земельної ділянки від справляння судового збору у випадках подання позовів про конфіскацію.

Прийняття проекту акту сприятиме на удосконалення процедури обміну інформацією, необхідною для підготовки та подання позовів про конфіскацію земельних ділянок, продажу земельних ділянок на земельних торгах.

На думку автора, запропоновані проектом акту зміни сприятимуть наповненню державного бюджету України під час дії воєнного стану та після закінчення воєнних дій шляхом продажу конфіскованих за рушенням суду земельнихділянок власниками яких є іноземці, особи без громадянства юридичні особи, учасники (акціонери, члени) або кінцеві бенефіціари яких є громадяни держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом.

Таким чином, вищевказана законодавча ініціатива має посилити нашу боротьбу з агресором, проте в часовому просторі вона надійшла дещо із запізненням, оскільки в інформаційному просторі систематично з’являється інформація про виявлені об’єкти та підприємства, які під час війни тим чи іншим способом співпрацюють з країною-окупантом. Але як говорить народна мудрість: «Краще пізно, ніж ніколи».

Шановні наші читачі та учасники групи #ЗемельнийфондУкраїни, а ви як оцінюєте цей законопроект? Які зміни на вашу думку необхідно внести до діючого земельного законодавства, аби допомогти нашим Збройним Силам боротись з супостатом та досягти остаточної перемоги?

Всім витримки та мирного неба. Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

Comments


bottom of page