top of page

Найм (оренда) нерухомого майна (квартири, будинку)

Доволі часто виникає ситуація, коли громадяни, за тих чи інших обставин, вимушені здійснити найм (оренду)  нерухомого майна - квартири чи житлового будинку.

Більшість орендарів житла відмовляються від нотаріального посвідчення договору оренди, що призводить у деяких випадках до неприємних ситуацій, коли на одну квартиру чи будинок претендують декілька осіб або, взагалі, після передоплати оренди з’ясовується, що дана нерухомість не здається і належить іншій особі, яка не знає, що від її імені здійснюються шахрайські дії.

Ініціатором відмови у нотаріальному укладені договору оренди дуже часто виступають власники нерухомого майна,  через прагнення мінімізувати податкову відповідальність перед державою. Якщо ж податкова  виявить такі порушення, власник заплатить штраф у розмірі від трьох до восьми прожиткових мінімумів для працездатних осіб.


Для того, щоб безпечно зняти житло і уникнути, при цьому, матеріальних втрат та можливих неприємностей, необхідно дотримуватись деяких  порад:

  • Можливо звернутись до перевірених сертифікованих ріелторів, які допоможуть знайти житло та  візьмуть на себе перевірку власника нерухомості.

  • Перевіряйте право власності. Для цього можна попросити власника житла показати документи, які підтверджують право власності на житло та паспорт. Якщо у вас виникли якісь підозри, додатково можна самостійно отримати інформацію про право власника на нерухоме майно шляхом звернення із відповідним запитом на електронних сайтах. Відтепер, довідку з реєстру речових прав на нерухоме майно, можна отримати онлайн на порталі Дія (https://diia.gov.ua/services/informaciya-z-derzhavnogo-reyestru-rechovih-prav-na-neruhome-majno) або зайти на сайт Міністерства юстиції України (https://minjust.gov.ua) - розділ «Онлайн-сервіси» (https://online.minjust.gov.ua) - підрозділ «Інформація з Державного реєстру речових прав».

  • Перед підписанням договору оренди житла, уважно вивчіть його умови.


Що таке договір оренди (найму) житла?

Договір оренди (найму) — це документ, який укладається у письмовій формі, про проживання конкретних осіб у певному об’єкті нерухомості (квартирі, будинку, іншому житлі) на певних умовах, за оплату та на визначний строк.

Такий договір укладається у простій письмовій формі, тобто, не вимагається обов’язкового нотаріального посвідчення. Однак, якщо сторони договору наполягають на його посвідченні в нотаріуса, то це можливо зробити і це не буде порушенням.


Які умови має містити договір оренди, найму житла ?

Договір оренди житла обов’язково повинен містити такі складові:

  • повні назви сторін, тобто, дані осіб, які укладають договір оренди між собою;

  • точні відомості про квартиру чи житло, яке орендується (адреса, номер будинку, квартири тощо, площа, кількість кімнат);

  • вартість оренди за 1 місяць (означте письмово порядок розрахунків). Будете ви сплачувати щомісяця, щопівроку чи щотижня, буде це готівка чи перерахунок на картку, а також інші важливі нюанси треба обов’язково означити у договорі. При цьому. важливо й те, яке саме підтвердження оплати ви матимете. У разі розрахунку готівкою, не соромтеся просити розписку у власника. Це передача коштів і, які б гарні у вас не були стосунки з орендодавцем, краще все ж перестрахуватися;

  • строк на який укладається такий договір, дату укладення договору оренди та, коли орендар має право на вселення тощо;

  • порядок та умови розірвання договору оренди зафіксувати у самому тексті договору. Можливість дострокового розірвання договору, порядок повідомлення сторін про розірвання договору;

  • відповідальність сторін,  обов'язки і права обох сторін;

    Там має бути чітко вказано, що орендодавець зобов'язаний повернути вам страховий депозит, якщо у нього немає до вас матеріальних претензій.

    Страховий депозит — це сума, яку ви передаєте орендодавцю разом з першим внеском за оренду в обмін на ключі. Він потрібен, щоб забезпечити збереження самої квартири і майна всередині. Тобто якщо ви, наприклад, зламали меблі або забруднили шпалери, при виїзді, з цього депозиту утримають вартість нанесеної вами шкоди. З нього ж утримають борги по закріплених за вами комунальних або орендних платежів. Якщо ви нічого не зламали і не зіпсували, орендодавець має повернути вам депозит.

    Тут же пропишіть і про усунення наслідків, що трапилися не з вини орендаря. Це обов'язок власника. Тобто. якщо квартира постраждала від затоплення через сусідів або комунальні служби, ремонт — турбота власників, а не ваша. Звісно, якщо аварія сталася з вини орендаря, тобто вашої, ви самі повинні усувати наслідки;

  • реквізити та підписи сторін.


У випадку, якщо житло знаходиться у спільній власності, зверніть на це увагу, адже договір оренди повинен укладатися з усіма співвласниками. Тоді кожен співвласник особисто підписує договір оренди або видає іншому власнику нотаріально завірене доручення. Якщо квартира купувалася в період шлюбу, також не обійтися без згоди подружжя на укладення договору. Навіть, якщо договір не нотаріальний. Адже, у разі неотримання згоди подружжя, цей договір визнається недійсним дуже швидко.

 Звертаємо увагу, що  Договір не вимагає нотаріального посвідчення. Оптимальний строк дії договору оренди складає 6 місяців з подальшою пролонгацією (продовженням строку). Наприклад, якщо жодна зі сторін за 45 днів не повідомить іншу про припинення дії договору, він вважається пролонгованим на той же період.

Отже, дотримуючись простих порад, ви зможете убезпечити себе від багатьох неприємних моментів у майбутньому і зробити проживання у новій квартирі максимально комфортним та затишним.


❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







39 просмотров0 комментариев

Comments


bottom of page