top of page

Навіщо потрібна перевірка земельної ділянки перед купівлею?

Перевірка земельної ділянки перед купівлею є надзвичайно важливим кроком для будь-якого потенційного покупця, оскільки продавець в першу чергу хоче отримати кошти від продажу землі та не врахує ризики, які можуть виникнути в покупця в майбутньому. 

     Перевірка земельної ділянки в державних реєстрах дає можливість встановити її реального власника, категорію земель, цільове призначення ділянки, її площу, майнові права третіх осіб (оренда та інше), а також дозволяє перевірити наявність або відсутність діючих обмежень у використанні земельної ділянки (охоронні зони навколо об’єктів комунікацій, інфраструктури тощо).

    

Перевірка земельної ділянки дасть змогу виявити:

  • помилки або невідповідність даних про земельну ділянку, що можуть вплинути на її використання в подальшому;

  • можливість зміни цільового призначення ділянки в разі необхідності;

  • можливі межові спори, пересічення меж з іншими ділянками, накладання їх одна на одну;

  • наявність заборон, арештів інших обтяжень прав;

  • зареєстровані обмеження у використанні земельних ділянок у вигляді охоронних зон ліній електропередачі та інших об’єктів, зон санітарної охорони, прибережних захисних смуг тощо;

  • в яких судових процесах вона фігурувала;

  • невідповідність плану земельної ділянки даним із ДЗК, адже дуже часто дані правоустановчих документів не збігаються з даними, що внесено в ДЗК;

  • ризики, що можуть виникнути після придбання земельної ділянки, та отримати рекомендації.

     Найголовніше – це те, що така перевірка землі дозволяє покупцеві не втратити у майбутньому право на придбану земельну ділянку – шляхом уникнення і попередження можливих конфліктів з державними і правоохоронними органами, а також судових справ щодо визнання недійсними правочинів купівлі-продажу землі.

     Тому перед купівлею рекомендуємо обов'язково перевіряти дані про земельну ділянку, а не покладатися на нотаріуса. Зокрема, в першу чергу перевірити наявність кадастрового номера земельної ділянки, перелік обмежень у використанні земельної ділянки, цільове призначення та місце розташування земельної ділянки, власника землі та відповідність правоустановчих документів даним, відображеним у Реєстрі речових прав на нерухоме майно; наявність арештів, заборон, іпотек, застав;чи зареєстровані будь-які права на земельну ділянку, крім права власності (оренди землі, сервітут, емфітевзис, суперфіцій).

      

Таким чином, перевірка земельної ділянки перед купівлею є ключовим етапом, який допомагає уникнути потенційних проблем та ризиків у майбутньому, забезпечуючи спокій та впевненість в правомірності придбання земельної ділянки.

     Фахівці ЗФУ перевіряють не тільки відкриту інформацію, але й інші показники такі як законність та правильність оформлення документів на землю. Перевірці підлягає буквально кожен документ, який стосується земельної ділянки.


Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

53 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


bottom of page