top of page
anna.ros688

Оренда невитребуваних паїв: на що звернути увагу?

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!


У 1995 р. Указом Президента України було прийнято рішення провести розпаювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і кооперативам, в тому числі створеним на базі радгоспів. Розпаювання земель передбачало визначення розміру земельної частки в колективній власності кожного члена сільськогосподарського підприємства без виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості).


Така частка не мала чітко визначених меж та розміру у фізичних гектарах, а її розмір визначався як середній по господарству в умовних кадастрових гектарах. Основним документом, що посвідчує право на земельний пай, є сертифікат на право на земельну частку, виданий районною (міською) державною адміністрацією. Проте не всі члени, які мали право на земельну частку (пай), отримали такі сертифікати або виділили земельну частку в натурі (на місцевості).


Закон України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" містить два поняття «невитребувана земельна частка (пай)» та «нерозподілена земельна ділянка». Нерозподіленою земельною ділянкою є земельна ділянка, яка відповідно до проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) увійшла до площі земель, що підлягають розподілу, але відповідно до протоколу про розподіл земельних ділянок не була виділена власнику земельної частки (паю). Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).


Як нерозподілені земельні ділянки, так і невитребувані паї можуть бути передані в оренду, але необхідно враховувати такі особливості:

  1. З 01.01.2019 року передавати в оренду такі землі мають право виключно сільські, селищні, міські ради, на території яких розташована така земля.

  2. Нерозподілені земельні ділянки та невитребувані паї можуть передаватися в оренду лише після формування їх у земельні ділянки. З цією метою місцева рада може проводити інвентаризацію земель в порядку, передбаченому ст. 35 Закону України «Про землеустрій», при проведенні якої здійснюються заходи, серед іншого, щодо формування невитребуваних (нерозподілених) земельних ділянок.

  3. Невитребувані паї та нерозподілені земельні ділянки не є землями державної або комунальної власності, і тому їх надання в користування здійснюється без проведення земельних торгів.

  4. Договір оренди таких земель укладається на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, що має бути однією із умов такого договору. Тобто договір оренди буде діяти доти, доки власник земельної частки (паю) не оформить своє право власності на відповідну земельну ділянку. З моменту державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку договір оренди припиняється, а державна реєстрація припинення права оренди проводиться одночасно з державною реєстрацією права власності.

  5. До 01.01.2016 р. реєстрація договорів оренди невитребуваних паїв проводилася виконавчими комітетами сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (паю) згідно із Порядком, затвердженим постановою КМУ від 24.01.2000 р. № 119. Оскільки наразі нерозподілені земельні ділянки/невитребувані паї передаються в оренду лише після формування їх у земельні ділянки, то питання держреєстрації прав оренди щодо них вирішується так само, як і стосовно інших земельних ділянок, тобто право оренди реєструється в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно

  6. Якщо договір оренди закінчився у зв’язку з набуттям права власності на пай до збирання врожаю, посіяного орендарем на земельній ділянці, орендар має право на збирання такого врожаю. У свою чергу, власник ділянки має право на відшкодування збитків, пов’язаних із тимчасовим зайняттям земельної ділянки колишнім орендарем, у розмірі пропорційно до орендної плати з дня припинення договору до дня збирання врожаю.


Висновки: Таким чином, оренда невитребуваних паїв та нерозподілених земельних ділянок здійснюється з переліченими особливостями, однак орендарі, роблячи такий крок, повинні розуміти ризик того, що договір оренди земельної ділянки припинить свою дію автоматично, як тільки власник земельного паю оформить своє право власності на земельну ділянку. Також нагадуємо, що до 01.01.2025 р. власник невитребуваного паю або його спадкоємець має оформити право власності на земельну ділянку. Якщо цього не зробити, то вважатиметься, що він відмовився від одержання земельної ділянки. Після цієї дати така ділянка передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Comments


bottom of page