top of page

Орендар не сплатив орендну плату: чи можна розірвати договір?

Орендна плата за землю - це обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

       Відповідно до ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі:

  • невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору,

  • випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.


Підставами для такого розірвання може бути систематична несплата орендної плати (п. «д» ч. 1 ст. 141 ЗКУ).     

         У постанові КЦС ВС від 31 липня 2020 року у справі № 479/1073/18 зазначено, що відповідно до частини другої статті 651 ЦК договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

     

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що вказані положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, що також є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє позивача можливості отримати гарантовані договором кошти за те, що його земельну ділянку використовує інша особа.

      Таким чином, розірвати договір оренди землі можна саме у випадку систематичної несплати орендної плати (два та більше випадки), а порушення умов договору оренди в частині зобов’язання сплати орендної плати лише один раз не вважається систематичним і не може бути підставою для розірвання договору оренди.


❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







Commentaires


bottom of page