top of page

Оскарження рішень державних реєстраторів

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, регулюються Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» Невід’ємним елементом організаційної системи державної реєстрації прав становлять державні реєстратори прав на нерухоме майно. Державні реєстратори мають широке коло повноважень у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, передбачених Законом про реєстрацію.


Державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень проводять державні реєстратори, що перебувають у трудових відносинах з суб'єктом державної реєстрації прав, нотаріуси шляхом внесення запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Згідно із вимогами пункту 2 частини першої статті 6 Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» суб’єктами державної реєстрації прав є: виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації; державні реєстратори прав на нерухоме майно (далі - державні реєстратори).


Державний реєстратор самостійно приймає рішення за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав. Втручання, крім випадків, передбачених цим Законом, будь-яких органів влади, їх посадових осіб, юридичних осіб, громадян та їх об’єднань у діяльність державного реєстратора під час проведення реєстраційних дій забороняється і тягне за собою відповідальність згідно із законом.


Заява про державну реєстрацію прав подається заявником шляхом звернення до:

  • суб'єкта державної реєстрації прав;

  • нотаріуса;

  • центру надання адміністративних послуг.


Кожна особа має право оскаржити рішення, дію або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації не тільки через суд, а й звернувшись з відповідною скаргою до Міністерства юстиції України, його територіальних органів або у судовому порядку .


Вимоги та порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації визначені Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань», а також Порядком розгляду скарг у сфері державної реєстрації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №1128 від 25.12.2015. Міністерство юстиції України розглядає скарги:

  • на рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав ( крім випадків, коли таке право набуто на підставі судового рішення, а також коли щодо нерухомого майна наявний судовий спір);

  • на рішення, дії або бездіяльність територіальних органів Міністерства юстиції України. Територіальний орган Міністерства юстиції України розглядає скарги:

  • на рішення (крім рішення про державну реєстрацію прав), дії або бездіяльність державного реєстратора;

  • на дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації прав. За результатами розгляду скарги на рішення, дії або бездіяльність у сфері державної реєстрації прав Міністерство юстиції України, його територіальні органи приймають одне з таких мотивованих рішень, яке не пізніше наступного робочого дня з дня його прийняття розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України чи відповідного територіального органу:

  • відмову в задоволенні скарги;

  • задоволення (повне чи часткове) скарги шляхом прийняття рішення про:

  • скасування рішення про державну реєстрацію прав, скасування рішення територіального органу Міністерства юстиції України, прийнятого за результатами розгляду скарги (рішення приймається виключно Міністерством юстиції України);

  • скасування рішення про зупинення державної реєстрації прав, про зупинення розгляду заяви або про відмову в державній реєстрації прав та проведення державної реєстрації прав;

  • виправлення помилки, допущеної державним реєстратором;

  • усунення порушень, допущених державним реєстратором, з визначенням строків для виконання наказу;

  • тимчасове блокування доступу державного реєстратора до Державного реєстру прав;

  • анулювання доступу державного реєстратора до Державного реєстру прав (рішення приймається виключно Міністерством юстиції України);

  • притягнення до дисциплінарної відповідальності посадової особи територіального органу Міністерства юстиції України (рішення приймається виключно Міністерством юстиції України);

  • направлення до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України подання щодо анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.


Рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації прав можуть бути також оскаржені в суді в порядку адміністративного судочинства шляхом звернення з відповідним позовом у відведені Законом строки. Таким чином, оскарження рішень державного реєстратора можливо як в адміністративному так і в судовому порядку .


❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:








88 просмотров0 комментариев

Comments


bottom of page