top of page
anna.ros688

Приватизація гаражу в гаражному кооперативі

Багато наших підписників запитують, чи можливо оформити право власності на гараж, який знаходиться в гаражному кооперативі.

Для початку давайте з’ясуємо, що таке гаражний кооператив, та чим він керується в своїй діяльності.

Діяльність гаражно-будівельного кооперативу регулюється чинним законодавством (Законом України «Про кооперацію») та статутом кооперативу. Кооператив вважається створеним з моменту реєстрації його статуту. Останній приймається загальними зборами громадян — засновників ГБК. Гаражі, споруджені ГБК, належать кооперативу за правом колективної власності.

Член гаражно-будівельного кооперативу, який повністю вніс свій пай, набуває права власності на гараж і може розпоряджатися ним на свій розсуд — продавати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, вчиняти стосовно нього угоди, не заборонені законом. Оформлення права власності на гараж проводиться з видачею відповідного свідоцтва місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування. Свідоцтво про право власності на гараж реєструється у бюро технічної інвентаризації. Діяльність гаражно-будівельного кооперативу контролюється місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Кооператив, з моменту реєстрації статуту, набуває права юридичної особи та користується печаткою і штампом з зазначенням свого найменування.


Згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами цивільних справ, пов'язаних з діяльністю гаражно-будівельних кооперативів" від 28 червня 1991 року № 5 (із змінами і доповненнями, внесеними постановою Пленуму Верховного Суду України від 25 травня 1998 року № 15) гаражно-будівельні кооперативи мають своїм завданням спорудження і наступну експлуатацію призначених для задоволення потреб своїх членів гаражів і стоянок для автомобілів та мотоциклів.


Які, земельні ділянки відносяться до гаражно-будівельних кооперативів?

Статтею 41 ЗК України Житлово-будівельним (житловим) та гаражно-будівельним кооперативам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для житлового і гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються в оренду у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації. Житлово-будівельні (житлові) та гаражно-будівельні кооперативи можуть набувати земельні ділянки у власність за цивільно-правовими угодами.

Відповідно до ст.121 Земельного кодексу України кожний громадянин України має право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної вланості для будівницвта індивідуальних гаражів - не більше 0,01 га.


Будь-який громадянин України має право придбати і приватизувати гараж, щоб розпоряджатися ним на свій власний розсуд.

Оформлення права власності на гараж, який знаходиться в кооперативі є необов'язковою, а по бажанню члена цього кооперативу.

 Але без оформлення права власності на гараж ви не зможете розпоряджатися гаражем, як об’єктом власності у повному обсязі.

Без приватизації ви не зможете проводити зі своїм гаражем будь-які нотаріальні дії, а саме продати його, подарувати, використати його в якості застави для отримання банківського кредиту, вписати його в свій заповіт або зробити дії по його відчуженню. Для будь-якого з перерахованих вище юридичних актів, вам необхідно провести приватизацію.

В цілому порядок приватизації в такому випадку складається з двох пунктів:

Оформлення права власності (дає право розпоряджатися будівництвом на земельній ділянці).

Приватизація землі під гаражем в гаражному кооперативі.

 

Особливості та порядок проведення приватизації гаражу

Найголовніше, щоб мати можливість приватизації гаража в гаражному кооперативі необхідно, щоб сам гаражно-будівельний кооператив  був належно оформлений і зареєстрований.

В залежності від року побудови гаража існує різний алгоритм дій щодо приватизації, так якщо гараж збудовано  до 1992 року в гаражному кооперативі (що підтверджується довідкою з гаражного кооперативу).

Такий гараж не потрібно вводити в експлуатацію, так як він вважається побудованим на законних підставах і не вважається об'єктом самочинного будівництва. Можна відразу реєструвати право власності, тобто приватизувати.

 для оформлення не приватизований гараж в гаражному кооперативі необхідні наступні документи для приватизації гаража:

 

  • Документ,  що підтверджує членство в гаражному кооперативі і сплату всіх необхідних пайових внесків.

  • Технічний паспорт будівлі, виконаний бюро технічної інвентаризації, який можна замовити у любого сертифікованого інженера.

  • Засвідчена копія акта про передачу землі для використання гаражним кооперативом.

  • Паспорт та ідентифікаційний код майбутнього власника гаража.

Зібрані документи подаються в районну або міську адміністрацію разом з відповідною заявою.

 

Результатом пройденої процедури приватизації буде свідоцтво про право власності, яке видадуть вже законному власнику гаража. Саме цей документ засвідчуватиме права громадянина на будову. Реєстрація гаража і права на нього здійснюється уповноваженим органом у сфері нерухомого майна.


❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







Comments


bottom of page