top of page

Відмова органу місцевого самоврядування під час розгляду земельних питань

Намагаючись реалізувати своє право на безоплатне отримання земельної ділянки у власність за рахунок земель комунальної власності, визначених статтею 121 Земельного кодексу України, досить часто громадяни зіштовхуються з таким явищем, як лист-відмова у видачі дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Іноді, аналогічна ситуація може виникнути і при звернення для отримання земельної ділянки в оренду, чи внесення змін до діючого договору оренди.

         

В даній публікації ми з вами поговоримо саме про такий формат відмови як «лист» та наскільки така відмова, незалежно від змісту, відповідає вимогам чинного законодавства.

Розглядаючи будь яке клопотання за вказаним напрямом сільська, селищна чи міська рада зобов’язана його винести на розгляд сесії. Абсолютно помилковими і неправомірними результатами розгляду клопотань є лист-відповідь (з відмовою чи зауваженнями), а також посилання на депутатську комісію, яка начебто розглянула заяву громадянина.


Так от, щодо розгляду клопотання на сесії відповідної ради, все достатньо зрозуміло, адже є пряма норма закону, яка вказує що земельні питання розглядаються виключно на сесії відповідної ради (п.34, ч.1, ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Що стосується місячного терміну розгляду клопотання, то відповідно до ч.5 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності - не рідше ніж один раз на місяць.


Крім вище зазначеного, більш чіткі рамки розгляду звернень встановлюються ст.20 Закону України «Про звернення громадян», яка вказує, що звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження.

Постійні комісії ради є органами ради, що обираються з числа її депутатів, для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету.

За результатами вивчення і розгляду питань постійні комісії готують висновки і рекомендації. Висновки і рекомендації постійної комісії, протоколи її засідань є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації".

 Рекомендації постійних комісій підлягають обов'язковому розгляду органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами, яким вони адресовані.

Зокрема, розглядаючи клопотання від громадянина орган місцевого самоврядування зобов’язаний діяти в межах частини 7, статті 118 Земельного кодексу України, а саме: розглядати клопотання у місячний строк і дати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надати мотивовану відмову у його наданні.

         

Орган місцевого самоврядування, розглянувши клопотання громадянина, у відповідь надає лист, в якому відмовляє у видачі такого дозволу, часто не виносячи питання на сесію ради.

 

          Проте, відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин є виключною компетенцією сільської, селищної, міської рад і розглядається виключно на пленарних засіданнях відповідної ради. За результатами розгляду питань черги денної, відповідно до регламенту ради, депутатами приймаються саме рішення і аж ніяк не листи.

         

Таким чином з упевненістю можна говорити про те, що відмова у формі листа є абсолютно такою, що не відповідає нормам чинного законодавства.

Більше того, такий формат розгляду клопотань є протиправною бездіяльністю з боку органу місцевого самоврядування. Саме такої позиції дотримується Верховний Суд України, про що свідчать численні його постанови щодо вирішення зазначених питань.

Необхідно зазначити, що така бездіяльність характеризується неналежним виконанням з боку посадових осіб місцевого самоврядування своїх обов’язків, а це в свою чергу містить ознаки умисного порушення законних прав та інтересів заявника, фактично корупції.

Отже, шановні підписники та читачі нашої групи, звертаємо вашу увагу, що у випадку отримання такого «листа щастя», одразу необхідно мати на увазі, що це вже суперечить нормам діючого законодавства та порушує ваші законні права та інтереси, навіть не вдаючись до самого змісту.

Єдиний випадок, який дозволяє органу місцевого самоврядування написати заявнику лист – є обставини, за яких необхідно додаткове вивчення поданих матеріалів, або уточнення певної інформації.


Такий лист носить характер проміжного, і у подальшому не позбавляє обов’язку сільської, селищної або міської об’єднаної територіальної громади розглянути клопотання заявника на засіданні сесії ради та прийняти відповідне рішення.


❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:








523 просмотра1 комментарий

1 opmerking


Gast
13 jun.

Коли питання винесено на розгляд сесії, а відповідне рішення ненабирає необхідної кількості голосів. Орган місцевого самоврядування про це може проінформувати лише листом...

Like
bottom of page