top of page

Як оскаржувати незаконні рішення органів державної влади та місцевого самоврядування?

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!


Ні для кого із нас не буде новиною той факт, що дуже часто органи державної влади та місцевого самоврядування, при розгляді клопотань чи заяв ухвалюють рішення, які суперечать нормам чинного законодавства України. І в таких випадках, багато громадян, базуючись на нав'язаному нам принципі «абсолютної правильності дій органів державної влади», сприймають такі рішення як беззаперечно правильні, оскільки органи державної влади мають вчиняти всі свої дії, керуючись суто нормами чинного законодавства України, але, на жаль, на практиці це дуже часто не так.


Одним із способів відновлення порушених прав є оскарження неправомірних рішень, дій, бездіяльності органів, що мають владні повноваження: -у досудовому порядку шляхом подання скарги:

  • у судовому порядку. Позасудовий порядок оскарження. Згідно ст. 17 Закону України «Про звернення громадян» скарга на рішення, що оскаржувалось, може бути подана до органу або посадовій особі вищого рівня протягом одного року з моменту його прийняття, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення громадянина з прийнятим рішенням.


Скарги, подані з порушенням зазначеного терміну, не розглядаються. Пропущений з поважної причини термін може бути поновлений органом чи посадовою особою, що розглядає скаргу. Рішення вищого державного органу, який розглядав скаргу, в разі незгоди з ним громадянина може бути оскаржено до суду в термін, передбачений законодавством України. Окрім вищого органу, скарга може подаватися до органу, який контролює дотримання Закону, зокрема до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Згідно із ст. 28 Закону, контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян відповідно до своїх повноважень здійснюють Верховна Рада України, народні депутати України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Уповноважений з прав людини Верховної Ради України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські, районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі комітети, депутати місцевих рад, а також міністерства, інші центральні органи виконавчої влади щодо підпорядкованих їм підприємств, установ та організацій. Відповідно до ст. 17 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», Уповноважений приймає та розглядає звернення громадян України, іноземців, осіб без громадянства або осіб, які діють в їхніх інтересах, згідно із Законом України «Про звернення громадян». Звернення подаються Уповноваженому в письмовій формі протягом року після виявлення порушення прав і свобод людини і громадянина. За наявності виняткових обставин цей строк може бути подовжений Уповноваженим, але не більше ніж до двох років. Судовий порядок Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини безпосередньо гарантується Конституцією.


Відповідно до частини третьої статті 24 Конституції України юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи. Згідно із частиною першою статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист у спосіб, визначений в цій статті. Звернення до суду здійснюється шляхом подання позову.


Висновки: Таким чином, у кожного українця є законне право оскаржувати незаконні рішення та бездіяльність як органів державної влади, так і місцевого самоврядування. Не залишайтеся осторонь щодо захисту свої законних прав та інтересів! Якщо у вас виникли хоча б сумніви щодо правомірності рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, ви можете завжди звернутись до нас для аналізу правомірності відповідних дій або бездіяльності та, в разі необхідності ми надамо вам допомогу у повному супроводженні процедури захисту та відновлення ваших законних прав та інтересів.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

9 просмотров0 комментариев

Comments


bottom of page