top of page
Фото автораСергій Коновалов

Як подарувати земельну ділянку сільськогосподарського призначення?

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!

Договір дарування - це домовленість, за якою одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (ч. 1 ст. 717 ЦК України).

Договір дарування належить до безоплатних правочинів, за умовами якого обдаровуваний не має перед дарувальником будь-якого зобов’язання матеріального характеру. Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, НЕ є договором дарування.


Дарування земельної ділянки проводиться шляхом укладання договору в письмовій формі та його завірення у нотаріуса, інакше угода вважається недійсною. У договорі крім прав і обов'язків сторін, назви об'єкта угоди з кадастровим номером вказується, що земля не перебуває під забороною відчуження, а також перераховуються обмеження щодо неї, якщо вони є.

Причому за договором дарування можуть бути передані земельні ділянки сільськогосподарського призначення лише на користь:

  • іншого з подружжя;

  • родичів (дітей, батьків, рідних (повнорідних і неповнорідних) братів і сестер, двоюрідних братів і сестер, діда, баби, онуків, правнуків, рідних дядька та тітки, племінниці та племінника, пасинка, падчериці, вітчима, мачухи).

Такі вимоги не поширюються на земельні ділянки несільськогосподарських угідь (крім земельних ділянок під польовими дорогами, запроектованими для доступу до земельних ділянок).

Також при посвідченні договору нотаріус буде перевіряти дотримання вимог щодо загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які вправі набувати у власність одна особа (максимальний розмір - 100 гектарів на одну особу). Така перевірка здійснюється з використанням відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.


Якщо за результатами перевірки виявлено невідповідність встановлених законодавством вимогам, то нотаріус відмовить у посвідченні договору дарування.

Для укладення та посвідчення договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення необхідно звернутися до нотаріуса за місцезнаходженням землі або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.


Для оформлення договору орієнтовний перелік документів такий:

  1. паспорт та РНОКПП кожного з учасників угоди;

  2. документ, який підтверджує право власності на землю (свідоцтво про право власності на земельну ділянку; Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; Державний акт);

  3. звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;

  4. витяг з Державного земельного кадастру;

  5. якщо земля була набута у шлюбі або той, хто її дарує, перебуває у ньому, потрібна згода чоловіка чи дружини на оформлення такого договору, свідоцтво про шлюб або про його розірвання.

Зверніть увагу, що земельна ділянка обов’язково повинна мати кадастровий номер.


Що стосується податків, то договір дарування земельної ділянки НЕ обкладається податком (ставка дорівнює нулю):

  1. родичу першого ступеня (діти, батьки, один із подружжя),

  2. другого ступеня споріднення (онуки, дідусі/бабусі).

В іншому випадку в процесі дарування земельної ділянки (між фізичними особами-резидентами) дарунок обкладається ставкою 5% від вартості ділянки.

Також не варто забувати про те, що дарувальник, протягом року, має право вимагати через суд розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна у наступних випадках:

  • якщо людина, яка прийняла землю в дарунок, учинила щодо дарувальникаабо членів його сім’ї злочин;

  • якщо обдарований неналежно поводиться із земельним угіддям, використовує його не за цільовим призначенням і це загрожує втратою земельної ділянки.

  • якщо під час підписання дарувальної угоди на обдарованого покладалися зобов’язання щодо третьої сторони і він їх не виконав.

Отже, кожен, хто має у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай) з 01 липня 2021 року може скористатися своїм правом власності, та подарувати її, шляхом укладення договору дарування відповідно до цивільного законодавства України.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру


Слава Україні!

1 264 просмотра1 комментарий

1 Comment


kuzelula1
Jun 18

Доброго дня. Якщо на земельній ділянці є будинок який не введений в експлуатацію,а власник хоче зробити дарчу,як правильно це задокументувати?

Like
bottom of page