top of page

Як визначається ціна продажу землі?

Ціна продажу земельної ділянки залежить від багатьох факторів, зокрема розташування землі, її площі та форми, виду  угідь, наявності забудов та інженерних комунікацій, від ринкових тенденцій.

     

Також відповідно до ст.128 Земельного кодексу ціна земельної ділянки державної та комунальної власності визначається за експертною грошовою оцінкою, що проводиться суб’єктами господарювання, які є суб’єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до закону, на замовлення органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування.

     

Ціна земельної ділянки площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд визначається за нормативною грошовою оцінкою, вказаною в технічній документації.  

      Фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється за рахунок внесеного покупцем авансу, що не може бути більшим ніж 20 відсотків вартості земельної ділянки, визначеної за нормативною грошовою оцінкою земельної ділянки.

     

Для земельних ділянок приватної власності ціна продажу встановлюється за згодою сторін, але варто враховувати, що для обчислення розміру податку з продажу земельної ділянки необхідна експертна грошова оцінка земельної ділянки. Оскільки де-юре обов’язку у сторін договору купівлі-продажу земельної ділянки проводити таку оцінку немає, а де-факто без такої оцінки нотаріус не посвідчить договір, як того вимагає закон.

     

Що стосується земель сільськогосподарського призначення, то до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.


❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







コメント


bottom of page