top of page
Фото автораСергій Коновалов

Повернення курганів у державну власність.

За позовом прокурора в інтересах держави може бути визнано незаконним та скасувано розпорядження в частині надання земельної ділянки фіз. особі, визнано недійсним на неї державного акту на право приватної власності та зобов’язано повернути З/Д в державу.


Фабула: на підставі розпорядження РДА ОСОБА_1 видано державний акт на право приватної власності на землю, який зареєстровано у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю. Цільове призначення З/Д - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що свідчить про належність З/Д до земель сільськогосподарського призначення.


Водночас встановлено, що в межах земельної ділянки ОСОБА_1 розташовано курган.


Сертифікованим інженером-геодезистом проведено геодезичну зйомку, за результатами якої складено схему розташування З/Д. Як наслідок, встановлено, що курган F3, F5 та частина курганів F1 та F2 курганного могильника знаходиться в межах З/Д, що належить ОСОБА_1 Також, державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель головним спеціалістом відділу контролю за використанням та охороною земель за результатами проведеної перевірки встановлені порушення ст.17 Закону України «Про охорону культурної спадщини», ст.ст.22,54,84,118,150 ЗК України при передачі у власність ОСОБА_1 кургану F5, про що складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства за об'єктом - земельної ділянки.


За позовом прокураро справа розглядалась місцевим судом, де встановлено, що згідно положень ст.54 ЗК вбачається, що землі історико-культурного призначення можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності. Навколо історико-культурних заповідників, архітектурних ансамблів та комплексів встановлюються охоронні зони з забороною діяльності, яка може вплинути на додержання режиму використання цих земель.


Згідно з Законом України «Про охорону культурної спадщини» пам`ятка, крім пам`ятки археології, може перебувати у державній, комунальній та приватній власності. До археологічних об`єктів культурної спадщини відносяться, у тому числі городища, кургани, залишки стародавніх поселень, стоянок, укріплень, військових таборів, виробництв, шляхів, могильники, культові місця, ділянки історичного культурного шару, рештки життєдіяльності, що містяться під водою.

Результати перевірки свідчать про те, що кургани знаходяться на земельній ділянці, належній ОСОБА_1, фактично земля, що передана у власність ОСОБА_1, як земля сільськогосподарського призначення, відносилась до земель історико-культурного призначення.


Розпорядження голови РДА винесено з порушенням ст.ст. 22, 54, 84, 118, 150 Земельного кодексу України та ст. 17 Закону України «Про охорону культурної спадщини».


Відповідно до ст.14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону, відповідно до ст.2 Закону України «Про охорону культурної спадщини» кургани відносяться до археологічних об'єктів культурної спадщини, відтак суд вбачає підстави для задоволення вимог прокурора та визнання недійсним державного акту на право приватної власності, зобов’язання повернути З/Д в державу.


Власникам землі які звернуться до нас за допомогою, спеціалісти Земельний фонд України підготують більш детальні консультації.



4 просмотра0 комментариев

Komentar


bottom of page