top of page
Фото автораСергій Коновалов

Підбірку запитань та відповідей, які ви найчастіше задаєте у стрічці

Зараз літо, сезон відпусток та чудового відпочинку. Не оминув цей сезон і наш Земельний фонд України.

Сьогодні субота, вихідний день, але замість традиційного виходу в ефір нашого учасника фонду пропонуємо до вашої уваги підбірку запитань та відповідей, які ви найчастіше задаєте у стрічці групи, особливо це стосується нових наших учасників, які тільки нещодавно приєдналися. Отже:

1. Як та куди звернутися щоб отримати безоплатно земельну ділянку?

Відповідь:

Відповідно до пункту 1 статті стаття 121 Земельного кодексу України:

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Пункт 4 статті 116 Земельного кодексу України передбачає:

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду цільового призначення.

Враховуючи вищевикладене відповідно до пункту 6 статті 118

«Громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри.

До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки».

2. Де отримати чи як виготовити графічні матеріали до клопотання?

Відповідь:

На сьогоднішній день найкраще це можна зробити за допомогою Публічної кадастрової карти України. Для цього вам необхідно (найкраще це можна зробити за допомогою комп’ютера, планшета, ноутбука чи телефона) знайти її в інтернеті та відкрити, набравши для пошуку "Публічна кадастрова карта України" або за посиланням https://map.land.gov.ua.

В лівому верхньому куті карти ви знайдете діалогове вікно (вікно пошуку) в якому маєте вказати населений пункт в якому бажаєте знайти та в подальшому оформити право власності на земельну ділянку. Після того, як карта відкриє вказаний населений пункт шукаєте вільну земельну ділянку (не підсвічується голубим кольором), або шукаєте сформовані земельні ділянки (підсвічуються голубим кольором) комунальної власності - це землі запасу (земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам).

Знову ж таки на Публічній кадастровій карті України в горі зліва під пошуковим вікном розташовані значки меню

Навівши курсор на позначку "площа" на карті ви зможете створити полігон з відповідною площею. На графічних матеріалах повинен бути орієнтовний розмір земельної ділянки, місце розташування та прив’язка до сформованої земельної ділянки для кращого орієнтування при розгляді клопотання. Робите скріншот з публічної кадастрової карти та роздруковуєте.

**3. Що робити, якщо отримали лист від ради з відмовою у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою? **

Відповідь:

Відповідно до пункту 7 статті 118

«Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку» тобто надання дозволу або відмова у наданні має бути виключно рішення ради, якщо відмова то обов’язково з посиланням на причини викладені у пункті 7 статті 118.

4. Чи можливо розробляти проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки (фізичним особам) без отримання дозволу на розроблення відповідної ради?

*Відповідь: *

Відповідно до абзаці 2 пункту 7 статті 118:

«У разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність особи, якій належить право власності на об’єкт нерухомості (жилий будинок, іншу будівлю, споруду), розташований на такій земельній ділянці, або мотивовану відмову у його наданні, то особа, зацікавлена в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повідомляє відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування.

До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки». Розроблення проекту землеустрою без отримання дозволу на його розроблення ще називається – «принципом мовчазної згоди». Але він може бути застосований лише у випадку наявності зареєстрованого права власності на об’єкт нерухомості (згідно останніх змін внесених до Земельного кодексу України).

5. Де замовити розроблення проекту землеустрою після отримання дозволу відповідної ради?

Відповідь:

З метою розроблення проекту землеустрою вам необхідно звернутися до відповідних землевпорядних організацій, які працюють (виконують землевпорядні роботи) у вашій місцевості та мають достатній стаж роботи у сфері землевпорядкування та позитивні відгуки щодо якості виконаних робіт. Інформацію щодо землевпорядних організацій ви можете отримати із публічно доступних засобів інформації (інтернет, газети, об’яви) а також від ваших родичів, сусідів, знайомих, які можливо вже були замовниками таких робіт.



2 просмотра0 комментариев

Comments


bottom of page