top of page
Фото автораСергій Коновалов

ЯК ВИБОРЧА ПРАКТИКА ДОПОМОЖЕ СТАТИ ВАМ ПРОФЕСІОНАЛОМ

Коли хтось ставить перед собою мету стати експертом в тому чи іншому напрямку, відразу на думку спадає фраза про «досконалість у практиці»: чим більше часу ви присвятите справі, тим більшої майстерності зможете досягти.

Андерс Ерікссон, професор психології та автор книги «Пік: секрети нової науки майстерності», протягом 30 років вивчав людей, які стали кращими в тій чи іншій справі - від шахових гросмейстерів до кращих музикантів-віртуозів світу. Його спостереження йдуть врозріз із цим традиційними уявленнями. Ерікссон виявив, що якщо ви хочете стати неймовірно успішним у чомусь, важлива не тільки кількість проведених за практикою годин, але і їх якість.

Правило, яким користуються майстри, називається «виборча практика» - обгрунтований метод, що допоможе вам стати кращим в тому, в чому ви захочете.

В чому проявляється ця «вибірковість»?

Просте повторення (виконання одних і тих же дій знову і знову) допоможе вам виробити звичку, але не завжди зробить вас краще.

Біхевіоральний психолог Джеймс Клір солідарний з цією точкою зору: «Ми часто думаємо, що стаємо кращими в чомусь тільки тому, що набуваємо досвіду. Насправді, так ми просто зміцнюємо свої звички, а не розвиваємося».

А тепер пояснимо: суть виборчої практики закладена в її назві, тобто потрібно підходити до справи з певними намірами, цілями і розрахунком. Кожен ваш крок повинен мати чіткий сенс, ви повинні точно знати, чим займатися в кожен конкретний день, а також як і коли ви досягнете своєї мети.

Підходьте до своїх справ, тренувань навичок більш усвідомленно. Не витрачайте час тільки на кількісне механічне шліфування своїх вмінь. Тоді шлях до вашого професілналізму стане коротшим та приємнішим.

А яким підходом більше користуєтесь ви: кількісним чи якісним?



1 просмотр0 комментариев

Comments


bottom of page