top of page
Фото автораСергій Коновалов

ЯКІ ПОМИЛКИ ПОТРІБНО ВИПРАВИТИ, ДИВЛЯЧИСЬ НА 100 ДНІВ РОБОТИ РИНКУ ЗЕМЛІ

Помилки завжди бувають, головне вчасно їх вміти виправляти. Що стосується ринку землі, то виправити потрібно ось що:

1) Функціонування нотаріусів. Їм потрібно дати час для того, щоб розібратись в усіх змінах. Нових правил дуже багато, і наші нотаріуси ще не навчилися з ними працювати. Відповідальність за помилки є дуже суворою, а як ми знаємо, бажаючих втратити роботу дуже мало.

2) Колізії в законодавстві. Правове регулювання переважного права на купівлю земельної ділянки залишається далеким від ідеалу. Потрібен чіткий механізм його перевірки, який не буде змушувати нотаріусів робити це в ручному режимі та на власний розсуд.

3) Підготувати правозастосовну практику, нотаріусів та, звичайно, реєстри.

4) На якийсь період узаконити придбання ділянок в обхід мораторію ділянок, щоб зараз не думати хоча б за це.

5) Зменшити напругу, так як більшість українців бояться того, що після того, як зняли мораторій на землю, вони просто залишаться без землі.

6) Нотаріуси налякані та непідготовлені, функціонування не створене, земельна власність у двох різних реєстрах – ДЗК та Мін’юсті, де досі міститься різна інформація.

7) Земельна реформа відбувалась 20 років, за які у нас так і не вийшло побудувати ефективну інфраструктуру ринку землі. Тому краще було б відтермінувати ринок землі хоча б на рік і привести все до ладу. Бо зараз всі нюанси потрібно врегульовувати шляхом наших не кращих традицій. І нам хоча б трішки потрібно було побороти корупцію. Слід автоматизувати роботу і тоді ринок землі запрацює швидше.

Повільність реформ, навіть найнеобхідніших та найперспективніших, є вже певною національною традицією. Тому потрібно виправляти недоліки та поступово рухатись вперед економічно, політично та юридично.

Чим більш гострою буде реакція суспільства на негативні явища в земельній сфері, тим більше шансів їх ліквідувати.

Якщо є що додати – додавайте у коментарях!



0 просмотров0 комментариев

Comments


bottom of page